V Lednických Rovniach v posledných rokoch preinvestovali milióny eur

27.04.2013 Púchov

Lednické Rovne 27. apríla (TASR) – Investície z eurofondov, obecných, úverových, štátnych či súkromných zdrojov dosiahli v posledných rokoch v Lednických Rovniach milióny eur. Starosta Ľuboš Savara si ich pochvaľuje i napriek tomu, že spoluúčasť na niektorých investičných akciách obec poriadne zadlžila.

Revolučnou investičnou akciou v rokoch 2010 – 2012 bola podľa Savaru rekonštrukcia Námestia slobody. Stála 2,4 milióna eur. Polovicu hradili z eurofondov, druhú polovicu z vlastných zdrojov obce a z úverov. "Zadlžili sme sa, to je pravda, no skončil sa dopravný chaos v centre obce a zvýšila sa bezpečnosť našich obyvateľov. Doprava je organizovaná, pribudli parkovacie miesta, autobusové zastávky, kruhový objazd, pešia zóna, osvetlenie. Čas ukáže, že toto rozhodnutie bolo správne. V budúcnosti by sme naň už financie nenašli," hovorí starosta.

Z ďalších významných investičných akcií spomenul rekonštrukciu verejného osvetlenie pred dvoma rokmi za 300.000 eur, rekonštrukciu a zateplenie pavilónu A Základnej školy E. Schreibera v roku 2009 za 600.000 eur, rekonštrukciu kúpaliska (30.000 eur), výstavbu viacúčelového ihriska (60.000 eur), či uzatvorenie a rekultiváciu skládky komunálneho odpadu Podstránie v rokoch 2009 – 2011. "Z eurofondov sme získali 3,4 milióna eur. Zakonzervovanie skládky vyplývalo zo zákona, sami by sme to nezvládli,“ doplnil Savara s tým, že v blízkosti starej skládky vznikla nová kazeta za 2,4 milióna eur. Postavila ju obecná spoločnosť Ledrov, s. r. o., z úverových zdrojov a na sedem rokov by mala pokryť potreby uskladňovania odpadu obcí a podnikateľských subjektov z okresu Púchov a niektorých aj z okresov Ilava a Považská Bystrica.

Najvýznamnejším zamestnávateľom v obci je sklárska spoločnosť RONA, ale aj kórejská spoločnosť zameraná na výrobu osvetlenia, kabeláže a signalizačných zariadení pre automobilový priemysel Yura Corporation Slovakia, ktorá len v Lednických Rovniach zamestnáva 1340 ľudí. "Kto v Lednických Rovniach robiť chce, prácu si nájde," zdôraznil Savara s tým, že v obci so 4150 obyvateľmi majú len 49 nezamestnaných.

V minulosti Lednické Rovne, podobne ako neďaleká šesťtisícová obec Beluša, koketovali aj s myšlienkou získať štatút mesta. Dnes už táto otázka v mysliach obyvateľov obce nerezonuje. I keď sa obec rozrastá, pribúda záujemcov o individuálnu bytovú výstavbu a podľa starostu ľudia netúžia, aby z Lednických Rovní bolo mesto. "Skôr sa chceme zamerať na investície, ktoré zlepšia život našich obyvateľov. Vyriešiť treba problémy parkovania na sídliskách Majer a Súhradka, v niektorých častiach treba zrekonštruovať kanalizáciu, rozmýšľame aj o plynofikácii časti obce Medné, vybudovať chceme nový chodník ku kaplnke sv. Anny," uzavrel Savara s tým, že otázka "pomeštenia" Lednických Rovní nie je ani zďaleka na programe dňa
 

Vyberte región